Legea privind drepturile copiilor cu dizabilitati, o propunere nerealista

Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) isi exprima ingrijorarea cu privire la o adoptare rapida si fara o consultare prealabila cu toate organizatiile care promoveaza drepturile personelor cu dizabilitati, a Legii privind drepturile copiilor cu dizabilitati, aflate in dezbatere la Senatul Romaniei.

Propunerea de lege pornește de la nevoi reale și vizează modificari care ar putea îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități, însă măsurile radicale de reorganizare pe care le propune sunt nerealiste și greu corelabile cu legislația de la momentul actual.

“Orice modificare legislativă trebuie să fie armonizată cu cea deja existentă și să încerce să îmbunătățească punctele slabe. Din perspectiva Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, prioritară este îmbunătățirea și aplicarea  legislației existente. În România este nevoie nu de desființarea școlilor speciale ci de o reformă a învățământului special.” – Carmen Ghercă, Președinte FEDRA.

Considerăm că desființarea unor structuri existente și înlocuirea cu structuri inexistente încă și care nu garantează servicii mai bune, oferite de oameni mai pregătiți și mai empatici cu persoanele cu dizabilități, nu rezolvă problemele, ci doar perpetuează o nesfârșită perioadă de provizorat și reorganizare. Dacă ceea ce se reproșează, spre exemplu, în școlile speciale, este lipsa personalului, lipsa de pregătire și, uneori, de omenie a cadrelor didactice, norma de lucru încărcată a profesorilor, lipsa unei curricule adaptate și centrate nu pe conținut ci pe procesul de învățare, desființarea școlilor speciale și includerea copiilor cu dizabilități în școala de masă nu garantează raspunsul la problemele cu care se confruntă aceștia.

 FEDRA consideră că, după experiența cu Legea 151/2010 amendată de Legea 200/2013, privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate, care nu are nici în momentul de față norme de aplicare, orice lege în beneficiul persoanelor cu dizabilități ar trebui să fie precedată de o consultare largă, menită să îi asigure o formă care să garanteze punerea ei în aplicare.

În lipsa unei consultări reale, Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilități riscă să fie doar încă o lege adoptată dar neaplicabilă.

Contact: Carmen Ghercă, Președinte FEDRA,

Email: contact@autismfedra.ro , tel:  0729 914 094

 

 

FEDRA este prima și singura structură de tip federativ, din România, care promovează drepturile persoanelor cu autism.


FEDRA este membră a Asociației Autism Europe și numără 19 organizații de părinți și de profesioniști, de pe întreg teritoriul țării: ANCAAR Argeş, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Asociația Autism Baia Mare, Asociaţia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din Romania „Horia Moţoi” București, Asociația Autism Europa Bistrița, Asociația Autism Transilvania, Asociația de Sprijinire a Persoanelor cu Autism Suceava, Asociaţia “Centrul de psihologie Delta Dunării” Tulcea, Asociaţia “Dincolo de Tăcere” Galați, AUTISM ROMANIA – Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism București, Asociația “Copiii de Cristal” Brașov, Asociația “Dincolo de Autism” Craiova, Asociația “Help Autism” București, Asociația Învingem Autismul București, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Asociația „Univers Plus” Piatra Neamţ, Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual și Fundația Romanian Angel Appeal.

Comunicat_Lege drepturi copii cu dizabilitatiComunicat_Lege drepturi copii cu dizabilitati