Demersuri FEDRA – Campanie „Uraste” (SECOM)

În urma demersurilor FEDRA, firma SECOM a fost sancționată

pentru campania de promovare “Urăște”.

Cererea ulterioară a Secom, de chemare în judecată, a fost respinsă ca fiind nefondată

În urma demersurilor FEDRA, inițiate în luna octombrie a anului 2012 împotriva Campaniei « Urăște ! » a firmei SECOM, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că obiectul campaniei constituie faptă discriminatorie, care încalcă dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilități sau al celor cu afecțiuni psihice și a sancționat firma SECOM cu amendă contravențională în valoare de 8.000 de lei.

Firma SECOM a contestat decizia emisă de CNCD, însă cererea acesteia, de chemare în judecată, a fost respinsă ca nefondată,  Hotărârea CNCD rămânând în vigoare.

În toamna anului 2012, firma Secom și-a promovat un produs distribuit în farmacii, prin intermediul Campaniei publice “Urăște!”. Mesajul campaniei a fost unul total discriminatoriu, atât la adresa copiilor cu autism și a părinților lor, cât și la adresa unor categorii de persoane care suferă de afecțiuni psihice (ex.: Alzheimer). Mesajul instiga totodată la ură față de persoanele vulnerabile, iar în cazul copiilor cu autism chiar promova ideea că ura părintelui față de copil este normală: “Urăște-ți băiețelul care a devenit de nestăpânit. Urăște-ți băiețelul care niciodată nu vrea să stea locului și nici nu te ascultă. Urăște-ți băiețelul care se enervează din nimic și se poartă urât cu ceilalți.”

FEDRA a luat atitudine publică imediată și vehementă la mesajul Campaniei de promovare „Urăște !” și a depus o petiție la CNCD, prin care a solicitat oprirea difuzării spotului campaniei și a expunerii în farmacii a materialelor publicitare, precum și sancționarea firmei SECOM pentru instigare la ură și discriminare.

FEDRA salută deciziile CNCD și consideră că prin acestea se aduce o reparație morală care este de natură să redea copiilor afectați de autism și familiilor acestora sentimentul că drepturile lor sunt respectate de societatea în care trăiesc.

FEDRA precizează, de asemenea, că este totuși o victorie tristă, ținând cont de faptul că părinții copiilor cu autism încă așteaptă scuzele publice ale firmei Secom.

FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeş, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, ASPA Suceava, Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din Romania „Horia Moțoi”,  Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrița, AUTISM ROMANIA-Asociația Părinților Copiilor cu Autism, Autism Transilvania, Centrul de Psihologie Delta Dunării Tulcea, Centrul Terapeutic  Marea Neagră, Copiii de Cristal Brașov, Dincolo de Autism Craiova, Dincolo de Tăcere Galați, Help Malin, Învingem Autismul, Organizația Suedeză entrut Ajutor Umanitar Individual, Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamț. www.autismfedra.ro

 

 

Contact: Carmen Ghercă, președinte FEDRA, Tel: 0729 914094, E-mail: contact@autismfedra.ro