Albastru pentru autism, 2 Aprilie 2019 – “O nouă viziune pentru autism: dragoste necondiționată”

Ziua de 2 Aprilie este marcată ca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar România s-a alăturat și ea acestei inițiative.  Este ziua în care, organizațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA), organizează evenimente care au ca principal scop conștientizarea și sensibilizarea publicului cu privire la nevoile și dificultățile cu care se confruntă aceste persoane.

Campania din acest an se desfășoară sub sloganul “O nouă viziune pentru autism: dragoste necondiționată”,  inițiată de Autism Europe.

Încă o dată, organizațiile membre FEDRA doresc să atragă atenția asupra respectării drepturilor persoanelor cu TSA. De asemenea, prin evenimentele organizate la nivel național, membrii FEDRA atrag atenția asupra faptului că stă în puterea tuturor să îmbunătațească condițiile de viață ale persoanelor cu autism prin înțelegere, dragoste și acceptare.

În acest an, membrii FEDRA din București vor organiza un eveniment de solidaritate, în parteneriat cu Teatrul Național București ,,Ion Luca Caragiale” și în colaborare cu Asociația Autism Romania. La eveniment vor participa părinți, copii, actori și susținători, conform următorului program:

  • orele 10:30 – adunarea la Piața Universității, în fața Teatrului Național
  • orele 11:00 – deplasare către Parcul Unirii
  • orele 11:30 – întâlnire cu presa și foto în Parcul Unirii
  • orele 12:30 – lansarea de baloane albastre, în Parcul Unirii.

Iar pe 03 aprilie 2019, Teatrul Național București ,,Ion Luca Caragiale” reia piesa ,,O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”  ora 20, sala Pictură. La finalul piesei  publicul poate participa la dezbateri pe tema autismului.

În țară, organizațiile membre FEDRA vor desfășura mai multe activități, conform programului atașat AICI.

FEDRA — Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federație de acest tip din România, care are ca membri în principal organizații de părinți și se dorește a fi o voce puternică și unitară a organizațiilor de profil din România. FEDRA are ca scop crearea și păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea și sprijinirea persoanelor cu TSA, iar în fiecare an, pe 2 aprilie, organizează diverse evenimente în acest sens, la nivel național.

FEDRA a fost invitată de Secretariatul General al Guvernului și participă la întâlnirile de lucru ale Comitetului pentru realizarea primului Plan Strategic pentru Autism 2020-2022.

Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeş, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi,  Asociația Autism Baia Mare, Asociația Autism Transilvania Cluj, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Asociația Dincolo de Tăcere Galați, Autism Europa Bistrița – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, Asociația Învingem Autismul București, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociația PUZZLE România, Asociația “Rază de Speranță în Intervenția și Terapia TSA” Brașov, Asociația SOS Autism Bihor, Asociația  de Sprijin pentru Părinții și Copii cu Autism Galați, Fundația Romanian Angel Appeal București, Fundația Univers Plus Piatra Neamț, Asociația Învățăm prin Pictograme Timișoara, Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, Asociația pentru Recuperarea și Integrarea Copiilor cu Autism.