Parlamentul European va adopta Declarația scrisă pentru Autism

București, 15 iulie 2015

Comunicat de presă

 

Parlamentul European va adopta Declarația scrisă pentru Autism

 

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) anunță, cu bucurie, că Declarația scrisă pentru Autism 0018/2015, inițiată de Autism Europe în luna aprilie a acestui an și înaintată, spre a fi semnată, către europarlamentarii din toate țările membre UE, va fi adoptată de Parlamentul European. 391 de europarlamentari din 751 (adică mai mult de jumătate) au semnat Declarația, iar conform procedurilor, o Declarație scrisă are nevoie de semnături de la 50% plus unu din membri, strânse pe durata a trei luni, pentru a putea fi adoptată de Parlamentul European și înaintată înstituțiilor UE abilitate.

 

În România, Declarația scrisă pentru Autism a fost semnată de 18 europarlamentari, în urma susținerii și promovării ei, de către FEDRA, în primăvara acestui an.

 

Declarația scrisă pentru Autism cere Uniunii Europene și Statelor membre să adopte o Strategie Europeană pentru autism care să:

  • Sprijine depistarea precoce și diagnosticarea corectă a autismului, în Europa
  • Promoveze terapia bazată pe dovezi și sprijinirea persoanelor cu autism de toate vârstele
  • Se îngrijească de cercetare și studii de prevalență
  • Încurajeze schimbul de bune practice

 

O Declarație scrisă a Parlamentului European este un document de principii care dă direcții instituțiilor din Uniunea Europeană și din Statele membre. O Declarație similară (Carta pentru persoanele cu autism), inițiată de Autism Europe și adoptată de Parlamentul European în 1996, a oferit multor organizații membre ale Autism Europe baza în care au făcut advocacy pentru îmbunătățiri în privința suportului persoanelor cu autism, la nivel național.

 

FEDRA le mulțumește tuturor europarlamentarilor români care au înțeles importanța gestului și au semnat Declarația scrisă pentru Autism, încurajându-i, în același timp, pe europarlamentarii care încă nu au făcut-o, să semneze documentul.

Procedura de semnare a Declarației s-a deschis pe 27 aprilie 2015 și se încheie pe 27 iulie 2015.

 

 

Carmen Ghercă, Președinte FEDRA

 

 

Contact: 0729 914094

E-mail: contact@autismfedra.ro