În perioada 26-28 Septembrie 2013 a avut lor, la Budapesta, al X-lea Congres Internațional organizat de Autism Europe, denumit “New Dimensions for Autism”. FEDRA a participat la eveniment, fiind una dintre cele 80 de asociații membre ale Autism Europe, din 30 de țări europene.
Această ediție a fost una de excepție, deoarece Autism Europe a sărbătorit 30 de ani de la înființare.
Prezentările susținute în cadrul Congresului au reușit să acopere toate subiectele de interes din domeniu:
- cercetări privind cauzele autismului, screening și diagnosticare precoce;
- conștientizarea autismului în lume, lobby și advocacy pentru drepturile persoanelor afectate;
- avantajele folosirii tehnicilor moderne de comunicare;
- intervenții și servicii specializate pentru copii și tineri;
- întreprinderi sociale pentru adulți;
- servicii de suport pentru familii.
Foarte apreciate au fost prezentările susținute de persoane afectate de autism, ca de exemplu Ros Blackburn din UK sau Michael McManmon din SUA, care au punctat atât nevoile, cât și provocările la care trebuie să facă față o persoană cu autism.
Prin participarea la acest Congres am conștientizat încă o dată, dacă mai era cazul, că România, prin instituțiile statului, trebuie să dezvolte servicii de recuperare, educație și sociale de calitate, accesibile tuturor persoanelor cu autism și familiilor lor, astfel încât acestea să aibă o șansă reală la atingerea potențialului maxim de independență.
Prezentarea susținută de doamna Evelyne Friedel, președinta Autism Europe în perioada 2008-2011 și actualmente vice-președinte al aceleași instituții, face o radiografie a drepturilor persoanelor cu dizabilități cuprinse în “United Nations Conventions on the Right of Persons with Disabilities” adoptată la New York în decembrie 2006, aplicabilă în Uniunea Europeană din ianuarie 2011. România a ratificat acest document dar nu a ratificat deocamdată și Protocolul aferent acestuia, în care se stipulează sancțiunile aplicate statelor care nu pun în practică prevederile Convenției.
Nicoleta Niște – Asociația Autism Transilvania
Autism Europe reprezintă interesele a 5 milioane de persoane afectate de autism și a familiilor acestora din Europa. Autism-Europe este recunoscută de Uniunea Europeană și Consiliul Europei ca voce a persoanelor cu autism și are ca principale obiective:
- advocacy pentru drepturile persoanelor cu autism, în fața instituțiilor europene;
- monitorizarea politicilor și legistației europene în domeniu;
- promovarea dreptului la educație și îngrijire a persoanelor afectate de autism, în conformitate cu nevoile acestora;
- promovarea schimbului de informații și modele de bune practici în domeniu;
- provomează conștientizarea autismulului în toate mediile.