Conferința națională de diseminare a rezultatelor proiectului „Împreună suntem o voce!”

Între 16-18 septembrie 2016 a avut loc în Edinburgh al XI lea Congres Internațional Autism Europe, eveniment care a reunit peste 1700 experți internaționali, părinți și persoane afectate de tulburări din spectrul autismului.

Mai mulți reprezentanți din partea organizațiilor neguvernamentale și ale instituțiilor de cercetare din România au participat la congres, printre care și reprezentanții FEDRA – membră a organziației Autism Europe din anul 2011.

Dintre concluziile conferinței enumerăm:

  • necesitatea întaririi eforturilor pentru diagnosticare și intervenție timpurie
  • utilizarea creativă a tuturor mijloacelor de integrare în școală și de utilizare a potențialului copiilor cu autism
  • acordarea unei importanțe sporite, inclusiv din punct de vedere economic, programelor care oferă sprijin pentru viața independentă adulților cu TSA
  • abordarea strategică, la nivel European și național, a problematicii autismului, într-un mod care să asigure conlucrarea și participarea la decizii a tututor actorilor implicați.

În acest context,

 Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist organizează joi, 22 septembrie 2016, între orele 9.00 și 15.00, la hotel Minerva (sala HYLA) Conferința națională de diseminare a rezultatelor proiectuluiÎmpreună suntem o voce!

 

În cadrul evenimentului urmând să fie discutate următoarele subiecte:

  • rezultatele proiectului „Împreună suntem o voce!
  • situația actuală a cadrului legislativ și de servicii rezultat în urma demersurilor de advocacy din ultimii ani
  • oportunităților de dezvoltare și pașilor următori necesari pentru integrarea reală a persoanelor cu autism în comunitate

La eveniment vor participa reprezentanți ai Parlamentului României, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Autoritatii Naționale pentru Protecția Copilului și Adopții, Autoritatii Naționale pentru Persoane cu Dizabilități precum și reprezentanți ai organizațiilor membre FEDRA și partenerilor locali. 

Conferința este organizată în cadrul proiectului „Împreună suntem o voce”, derulat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu FEDRA. Proiectul a demarat la 1 august 2013 și are o perioadă de desfășurare de 3 ani. Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Principalele obiective ale proiectului au fost sensibilizarea factorilor de decizie din sfera serviciilor publice cu privire la importanţa adoptării unor metode eficiente și inovative de integrare socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autismului și creșterea capacității de advocacy a organizațiilor membre FEDRA.

 Lucrările conferinței sunt deschise presei pe toata durata acesteia, dar o sesiune distinctă de întrebări și răspunsuri pentru jurnaliști va avea loc între orele 11.00 – 11.30.

AGENDA conferinței poate fi descărcata accesând acest link.

Persoanele interesate sunt rugate să confirme participarea până miercuri, 21 septembrie 2016, ora 16.00, pe adresa: razvan.radulescu@raa.ro, tel.: 0731137516