Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) apreciază eforturile făcute de Ministerul Sănătății și Casa Naționala a Asigurărilor de Sănătate în vederea susținerii financiare a terapiei copiilor cu tulburări în spectrul autist (TSA), însă consideră că acestea sunt departe de a rezolva situaţia sutelor de persoane care în fapt nu vor beneficia de servicii gratuite.
Prin reprezentanții săi, FEDRA ține să precizeze faptul că acest mic pas spre îmbunătățirea situației trebuie urmat de alte demersuri. Pe lângă finanțarea parțială a serviciilor de către Ministerul Sănătății prin CNAS, comunitățile au nevoie de sprijin financiar și din partea autorităților locale, a Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și a Ministerului Educației Naționale. De asemenea, FEDRA atrage atenția asupra faptului că în perioada imediat următoare un număr mare de părinți vor accesa serviciile unor ONG-uri cu speranța că de acum încolo vor putea primi sprijin gratuit începând cu 1 iunie, însă procedura de obținere a fondurilor de la CNAS este inaccesibilă ONG-urilor.
În prezent, în România, majoritatea copiilor cu tulburări din spectrul autist care beneficiază de servicii de intervenţie timpurie şi recuperare, prin metode validate ştiinţific, primesc aceste servicii în cadrul ONG-urilor înfiinţate de părinţi și DGASPC-uri. De cele mai multe ori, ONG-urile fac eforturi uriaşe pentru a oferi cât mai multe servicii gratuite, cu personal propriu. Adeseori însă, aceste servicii sunt imposibil de menținut deoarece acestea nu sunt susţinute în mod constant și semnificativ de statul român, ci de eforturile financiare ale părinţilor. În aceste condiţii, foarte multe persoane cu TSA sunt excluse de la servicii.
În contextul afirmaţiilor recente făcute în presă de reprezentanţii autorităţilor şi forurilor profesionale ale psihologilor, precizăm că terapia de recuperare se va deconta în continuare prin medicii de specialitate, cu diferenţa că, cel puţin teoretic, se vor putea deconta şi serviciile psihologilor, psihopedagogilor şi kinetoterapeuţilor cu cabinet individual şi drept de liberă practică. Aceştia vor avea acces la decontarea serviciilor prin intermediul medicilor din specialităţile: psihiatrie (servicii psihologice), ortopedie (kinetoterapie) şi ORL (logopedie) aflaţi în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate şi care sunt angajaţi în cadrul propriilor cabinete individuale. În realitate, în România, o proporţie covârşitoare de specialişti sunt angajaţi în clinici, policlinici și spitale, neputând astfel încheia contracte individuale cu CJAS-urile, care să le permită subcontractarea acestor servicii în termenul prevăzut. De asemenea, medicii specialişti nu sunt motivaţi să lucreze exclusiv în cabinete private sub contract cu casele de asigurări, singurul statut care le-ar permite subcontractarea acestor servicii.
Pentru a clarifica aceste aspecte, FEDRA va solicita în scris CNAS să comunice procedura detaliată prin care copiii și adulții cu autism pot benficia de terapii gratuite în fapt.
Totodată, FEDRA dorește să atragă atenția asupra faptului că este nevoie în continuare de eforturi susținute pentru a forma specialiști în lucru cu persoanele cu TSA. Numărul limitat de profesioniști cu experiență/ formare specială existent pe piața muncii în acest moment face dificil procesul de efectuare a terapiilor la un standard ridicat. Este nevoie de alocare de fonduri pentru formarea acestor specialiști, care vor putea dobândi tehnici noi și adecvate lucrului cu persoanele cu nevoi speciale.
FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeş, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din Romania „Horia Moțoi”, Asociația Autism Baia Mare, Asociația Autism Transilvania Cluj, Asociația “Centrul de psihologie Delta Dunării”, Asociația Centrul Terapeutic Marea Neagră de Sprijin a Persoanelor cu Autism Constanța, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Asociația Dincolo de Autism Craiova, Asociația Dincolo de Tăcere Galați, Autism Europa Bistrița – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, Asociația Help Autism București, Asociația Învingem Autismul Bucuresți, Asociația de Sprijinire a Persoanelor cu Autism Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociația Părinților Copiilor cu Autism, Fundația Romanian Angel Appeal Bucuresți, Fundația Univers Plus Piatra Neamț și Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual. www.autismfedra.ro
Contact: Carmen Gherca, Președinte FEDRA, Tel: 0729 914094, E-mail: contact@autismfedra.ro