FEDRA solicită semnarea unei scrisori deschise

București, 3 iunie 2015

Comunicat de presă

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a solicitat astăzi, 3 iunie 2015, printr-un mesaj scris tuturor europarlamentarilor români, să semneze o Declarație Scrisă a Parlamentului European privind autismul.

Declarația Scrisă reprezintă un document inițiat de 31 de europarlamentari din diferite state europene alături de câteva grupuri parlamentare și vine în sprijinul persoanelor cu autism din Europa.

Prin acest document, inițiatorii lui fac apel la Uniunea Europeană pentru adoptarea unei abordări strategice și holistice cu privire la:

  • Promovarea accesului la diagnosticarea precoce și sprijinul adecvat pe toată durata vieții;
  • Promovarea armonizării intervențiilor bazate pe dovezi științifice;
  • Încurajarea cercetării în autism;
  • Sprijinirea schimburilor de modele de bună practică în ceea ce privește intervențiile bazate pe dovezi științifice și abilitare.

În prezent se estimează că 1% din populația europeană are autism. Autismul este o dizabilitate de dezvoltare care se manifestă pe tot parcursul vieții, afectând modul de comunicare și relaționare al persoanei cu autism. De asemenea, autismul influențează modul în care aceste persoane înțeleg lumea din jurul lor.  Până în prezent nu a fost descoperit nici un tratament care să fie eficient pe toate planurile, dar s-a demonstrat că intervenția timpurie poate ajuta la gestionarea mai eficientă a simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

Documentul a fost semnat până în acest moment de aproximativ 138 de europarlamentari din diverse state europene, printre care și domnii Laurentiu Constantin Rebega și Victor Negrescu, reprezentanți ai României în Parlamentul European. FEDRA mulțumește tuturor acelora care au semnat deja și așteaptă în continuare sprijin din partea celorlalți europarlamentari.


Carmen Ghercă

Președinte FEDRA

0729 914 094

FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeș, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Asociatia “Centrul de psihologie Delta Dunarii”, Asociatia “Dincolo de Tacere” Galați, Asociatia AUTISM Baia Mare, ASPA Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociatia Raza de Speanta in Interventia si Terapia TSA Brasov, Asociația  de Sprijin pentru Părinții și Copii cu Autism Galați, Asociatia SOS Autism Bihor, Autism Transilvania, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Asociația Help Autism, Asociația Învingem Autismul, Organizatia Suedeza pt Ajutor Umanitar Individual, Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamţ. www.autismfedra.ro