Precizari privind utilizarea peiorativa a termenului „AUTISM” in spatiul public – 20 Febrarie 2018

In contextul evenimentelor din ultimele zile cu privire la declarația nepotrivită a premierului Vasilica-Viorica Dăncilă, care a folosit termenul ”autism” cu conotații negative și degradante, am fost sesizați (pe pagina FEDRA și prin mesaje postate online) cu privire si la alte declarații similare ale unor oameni politici și demnitari.

Precizăm că am denunțat acest tip de discurs public oficial, în repetate rânduri, la Centrul Național pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), iar acest organism a luat măsuri minime sau nici o măsură de a reduce frecvența acestor ieșiri jignitoare la adresa persoanelor cu TSA, motiv pentru care acest tip de limbaj se perpetuează.

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA) este formată din organizații înființate de părinți cu scopul de a asigura terapia de recuperare și serviciile sociale nesusținute de stat pentru persoanele cu autism și are obiective clare cu privire la protejarea drepturilor garantate de convențiile internaționale și de legislația României, pentru această categorie vulnerabilă.

Toate demersurile FEDRA sunt demersuri făcute în regim de voluntariat de președinții diferitelor organizații de părinți din țară iar obiectivul nostru principal NU este monitorizarea discursului public. Nu avem nici resursele necesare în acest sens, nici nu considerăm că astfel vom rezolva problematica complexă a persoanelor cu TSA.

Așadar, vă rugăm să ne dați concursul ca de fiecare dată când sesizati în spațiul public o exprimare ofensatoare la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist să ne sesizați pe adresa contact@autismfedra.ro, eventual cu link către declarația incriminatoare.

Așteptăm sesizările dvs cu promisiunea că le vom transmite mai departe la CNCD, indiferent de cine face astfel de declarații, deoarece este nepermis clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum “autism/autist’ pentru a atrage atenţia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecţiunea, cât şi persoanele care suferă de autism, cu acţiuni şi comportamente negative. La fel cum este nepermis ca în România anului 2018, persoanele cu autism să nu beneficieze de serviciile de recuperare și suport necesare unei vieți demne și productive.