Raportul Alternativ privind respectarea Drepturilor Copilului in Romania

In perioada noiembrie – decembrie 2013, Cristian UNGURIANU, membru in Consiliul Director  al FEDRA participa la sesiunile de lucru organizate de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), in vederea realizarii Raportului alternativ, privind respectarea Drepturilor Copilului in Romania.
Raportul alternativ reprezinta un rezultat al procesului de monitorizare a respectarii/aplicarii Conventiei ONU a Drepturilor Copilului. Acesta se vrea a fi vocea societatii civile care isi poate exprima in mod public, deschis, opiniile privind decalajele aparute intre teorie si practica  realitatii. Conventia acorda o importanta deosebita ONG active in domeniul protectiei copilului, in ceea ce priveste monitorizarea acestei Conventii, atat la nivel national, cat si la nivel international (Raportul alternativ si sustinerea lui).
Conventia este de fapt un apel la un proces de reforma, cu etape cheie, care permit o ameliorare concreta a conditiilor de viata ale copiilor in toate tarile semnatare, care au ratificat documentul.
Raportul final va fi un document scurt, clar si concis bazat pe realitatea intalnita in teritoriu si care poate aduce critici constructive dar si propuneri si recomandari realiste in situatia in care drepturile copilului nu au fost respectate. La acest document lucreaza, in parallel, 42 organizatii, impartite pe comisii responsabile de cate o sectiune.
Cristian Ungurianu face parte din grupul responsabil pentru colectarea informatiilor referitoare la copiii cu dizabilitati. In vederea pregatirii documentului final, membrii FEDRA vor colecta informatii referitoare la situatia copiilor cu TSA, din surse puse la dispozitie de institutii guvernamentale, parteneri din sectorul civil dar si rapoarte si studii efectuate pe teritoriul Romaniei in perioada noiembrie 2013 – iunie 2014, care fac referire la situatia copiilor cu TSA. De asemenea, in raport vor fi prezentate si studii de caz si modele de buna practica.