FEDRA sesizează C.N.C.D. cu privire la declarațiile liberalului C.P. Tăriceanu

Stop FEDRA

În data de 27 mai a.c., Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la declarațiile publice ale domnului Călin Popescu Tăriceanu, membru al Partidului Național Liberal, în cadrul cărora a folosit termenul “autism” în mod peiorativ, pentru a-și caracteriza un coleg de clasă politică.

“Mesajele date de Crin Antonescu par să fie mai degrabă cererea unei persoane lovite de autism” – a declarat Tăriceanu.

FEDRA consideră ofensatoare atât exprimarea la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cât și atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raportează la aceasta categorie defavorizată. Este nepermis clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum “autism/autist” pentru a atrage atenția publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecțiunea, cât și persoanele care suferă de autism, cu acțiuni și comportamente negative.

În ultimii ani, organizațiile care promovează drepturile persoanelor cu autism din România au informat cu regularitate clasa politică și decidenții politici cu privire a tulburarea de spectru autist, pentru a o face cunoscută și înțeleasă. De asemenea, s-au făcut și încă se fac eforturi mari pentru legiferarea unor direcții care să diminueze gradul de discriminare și stigmatizare a persoanelor cu autism și să faciliteze integrarea socială a acestora. Faptul că oameni politici încă folosesc peiorativ termenul de “autism”, în discursurile publice, asociindu-i conotații negative, nu aduc doar ofensă persoanelor cu autism, ci instigă indirect la discriminarea și stigmatizarea acestora.

Mai mult decât atât, deși reprezentanții clasei politice care au folosit același gen de discurs au fost sesizați în repetate rânduri  (prin mesaje oficiale sau prin rețelele de socializare), aceștia nu au revenit niciodată cu scuze publice și cu explicații menite să diminueze consecințele neplăcute ale declarațiilor lor asupra persoanelor cu autism.

FEDRA solicită scuze publice din partea domnului Călin Popescu Tăriceanu și, de asemenea, cere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sancționarea acestuia, conform legii.

FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeş, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din Romania „Horia Moțoi”, Asociația Autism Baia Mare, Asociația Autism Transilvania Cluj, Asociația “Centrul de psihologie Delta Dunării”, Asociația Centrul Terapeutic Marea Neagră de Sprijin a Persoanelor cu Autism Constanța, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Asociația Dincolo de Autism Craiova, Asociația Dincolo de Tăcere Galați, Autism Europa Bistrița – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, Asociația Help Autism București, Asociația Învingem Autismul Bucuresți, Asociația de Sprijinire a Persoanelor cu Autism Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociația Părinților Copiilor cu Autism, Fundația Romanian Angel Appeal Bucuresți, Fundația Univers Plus Piatra Neamț și Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual. www.autismfedra.ro

Contact: Carmen Gherca, Președinte FEDRA, Tel: 0729 914094, E-mail: contact@autismfedra.ro